Marraskuu on jo täällä

No, olen kuin marraskuu.

Yhtenä päivänä sateisen harmaa,

toisena kirkas ja kuulas,

matalalta hehkuva auringonpaiste

tai nopeasti tummuva iltapäivä,

märälle asfaltille sulava räntäsade

ja hauras riite lammen pinnalla,

lämmin käsi puolison olkapäällä,

torjuva katse tai huuto tai kuiskaus

tai kaikkea ja muuta

eikä oikeastaan mitään.

E. Jokinen 2021

Rakkaani, marraskuu

Marras tarkoittaa kuolevaa tai kuoleman ennettä. Marraskuu on usein pelätty, jopa vihattu kuukausi värikkään ja yltäkylläisen alkusyksyn ja lämmintunnelmaisen joulun välissä. Marraskuussa on rumuutta ja ankeutta, mutta myös valoa ja herkkyyttä. Veden olomuodot ovat marraskuussa muuttuvassa tilassa.

Työstän ja kuvitan valokuvataiteen keinoin marraskuun haurautta, kauneutta ja arvokasta asemaa luonnon ja ihmisen vuodenkierrossa. Marraskuu on syntymäkuukauteni, mikä johdattaa minua myös omakuvalliseen työskentelyyn. Pohdin ja kuvaan, millainen on minun marraskuinen sielunmaisemani.

Yllä oleva Esa Jokisen runollinen teksti on marraskuisen luonnon personifioiva kuvaus ja on sellaisena inspiroinut minua. Se sisältää lisäksi jokapäiväistä, koskettavaa ihmisyyttä ja sen kaksijakoisuutta: toisen ihmisen tarvetta ja toisaalta toisen äärellä olemisen vaikeutta. Läheisyyteen, yhteyteen ja kosketukseen on huutava kaipuu, mutta vastavoimana oman tilan ja rajojen tarve voi olla voimakas. Ja kuitenkin, vertakohisuttavine tunteineen ja ajatuksineen, ihminen on alati muuttuvassa tilassa ja katoavaisuudelle altis – kuin häntä ympäröivä luonto.

Marraskuu on jo täällä -teoskokonaisuus oli esillä Jämsässä Galleria Kivipankilla 9.-30.11.2023.